Skip to main content

Til: Jens Ejner Christensen, borgmestere Vejle

Sæt konkrete politiske mål i Vejle kommune om reducering af kød i det offentlige

Sæt konkrete politiske mål i Vejle kommune om reducering af kød i det offentlige

Kære Vejle Kommune

Det er opmuntrende at vi, som nogle af de få i Danmark, er på vej mod mindre kød i kommunen ved at tilbyde vegetariske måltider til børnene i dagsinsitutionerne.
Der er dog brug for konkrete målsætninger indenfor området som fokuserer på klimavenlige måltider med mindre kød, for at vi, som kommune, kan hjælpe med at reducere det danske klimaaftryk.

Dette kunne gøres med initiativer som eksempelvis :
- At der ikke alene tilbydes vegetariske måltider i den kommunale madservice, men opfordrer og informerer om dem som fordelagtige
- Indføre faste kødfrie dage i de offentlige køkkener
- Fastlægger et politisk mål om at reducere mængden af indkøbt kød med fx 30 % inden 2025.
- At maden på instutioner for børn, unge og ældre omlægger måltiderne så kød i højere grad bliver et tilbehør eller et aktivt tilvalg.

Hvorfor er det vigtigt?

Klimaproblematikken kan virke fjern og som en størrelse, der er svært at gøre noget ved. Vejle kommune er Danmarks sjette største kommune, og med den størrelse har vi en stor betydning for reduceringen af Danmarks klimaaftryk.

Kødproduktionen er en af de største forurenere i verden, og hér kan vi som enkeltpersoner, som familier og som kommune være med til at gøre en forskel. Det er dog ikke unægteligt, at det kan være svært at omlægge sin kost i en stresset hverdag - derfor ville det være en stor hjælp, og et stort skridt på vejen, hvis det kommunale satte et godt eksempel.
Hver dag serverer landets kommuner over 800.000 måltider. Måltider, der er betalt med skatteydernes penge, men som desværre ofte indeholder store mængder kød og/eller ikke giver muligheden for et plantebaseret alternativ.

Kødforbruget, eller kød til rådighed for forbrug pr. indbygger var i Danmark på 113,7 kg i 2017 (Landbrug og Fødevarer, statistik for svin 2017), hvilket er blandt det højeste i EU.

Det kan virke som en uoverskuelig og uhåndgribelig størrelse, og det er nemt at tænke, at det alligevel ikke nytter noget at spise plantebaseret/vegetarisk; men de danske køer og svin står altså for hele 19 procent af vores samlede udslip af drivhusgasser. En anden konsekvens af den intensive kødproduktion er, at 80 procent af Danmarks landbrugsareal bruges til at dyrke foder til dyr frem for plantemad til mennesker.

Det er nødvendigt at få dette udslip reduceret og undersøgelser viser tilmed, at lidt over halvdelen af befolkningen gerne vil spise mindre kød, og samtidig efterspørger 44 procent tilmed, at der skal være mulighed for rent plantebaserede måltider fra de offentlige køkkener. (Coop Analyse 2017)

Så nu skal vi stå sammen og holde fast, for kun sådan kan vi gøre Vejle grønnere !

Vejle

Maps © Stamen; Data © OSM and contributors, ODbL

Opdateringer

2019-04-29 13:15:10 +0200

Der er 25 underskrifter

2019-04-04 15:05:23 +0200

Der er 10 underskrifter